23 Ağustos 2012 Perşembe

Ayhan Sürmen Serender - Sürmene / Trabzon

Genelde organizasyon işlerindeki çok başarılıyımdır ama son 5 senedir yaz tatili organizasyonlarında bu başarımı ortaya koyamıyorum. Çıkan binbir türlü aksilikten ötürü yaz tatili benim için Ankara'da havuza girmekten öteye gidemiyor.
Bu sene, bu kem talihimi yenip, bayram için bir plan yaptım. Hedefim, güney sahilleri değil, bilakis aksine soğuk Karadeniz yaylaları oldu. Baba tarafı Trabzon'lu, anne tarafı Rize'li olmam da bu planı bir hayli kolaylaştırdı.
Bayramın ilk günü sabah, arabayla yola koyulduk. Saat 09:00 civarında Trabzon'a gelmiştik. Tabi yolda verdiğimiz mola haricinde pek birşey yeme fırsatı bulamadık. Hazır Trabzon'dayken, Akçaabat köftesi yemeyi düşündük ama bayram vesilesiyle henüz açmadıklarını iletince biraz üzüldük. Yolumuza devam ederken, Sürmene'de gözümüze, "Serender" takıldı. Ankara'lılar, Serender'in Bahçelievler'de ve Öveçler'deki şubelerinden hatırlayacaklardır. Bize de tanıdık bir isim ve manzarası da gayet güzel olduğundan burada kahvaltı yapmak için durduk.

Serender  - Sürmene

Güzel döşenmiş, hoş bir ortamla karşılaştık.
Gittiğimizde pazar günüydü, ve açık büfe kahvaltı servisi vardı. Açık büfe kahvaltıyı pek sevmediğimizden, biz peynirli pide("peynirli" demeniz kafi), kuymak, tereyağı ve bal sipariş verdik.
Zaten o saatte pek kalabalık olmadığından, siparişlerimiz gayet çabuk geldi.

Serender'in manzarası (öndeki yol sahil yolu)
Öncelikle kavun karpuz ikramı geldi.
Karpuz Kavun ikramı
Kavun masaya konduğu anda müthiş kokusunu alıyorsunuz. Tadı da kokusundan anlaşılacağı üzere bal gibi.
Karpuz da hayli diriydi.

Kuymak
Kuymak ve muhlama sürekli karıştırılır. Kuymak, Trabzon'a, Muhlama da Rize'ye aittir. İkisinin de temel içerikleri aynıdır; peynir ve tereyağı. Kuymak'a mısır unu da katılır, ondan dolayı daha kıvamlı bir hal alır. Muhlama, sadece peynir ve tereyağından oluşur. Dolayısıyla, nispeten biraz daha ağır olur. Kuymak ve muhlama, geldiği an hemen yenmelidir. Soğudukça tadı kaçar, ilk geldiği gibi bir keyif alamazsınız. Öyle çatalla kaşıkla girişmeye de gerek yok, ekmeğinizi, pidenizi alın, tabir-i caizse, banın :)

Gelen kuymak, gayet güzeldi. Peyniri ve yağı kıvamındaydı. Mısır ununa boğulmamıştı. 
Burada önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum, dikkat edin, biraz fazla sıcak geliyor, ağzınız yanmasın.

Tereyağı - Bal
Gelen tereyağı beklenileceği üzere tazeydi. Yediğiniz zaman aldığınız tat, marketlerden aldığınız tereyağlarının tatlarına hiç benzemiyor.

Burada 3 çeşit pide yapılıyor, peynirli, kıymalı, kavurmalı. Bunları istediğiniz gibi karıştırıp sipariş verebiliyorsunuz ama ortaya karmakarışık birşey gelmiyor. İsteğinize göre, pide eşit parçlara bölünüp her bir bölümüne ne istediyseniz o koyuluyor. Yani peynirli kıymalı isterseniz, pidenin yarısı peynirli yarısı kavurmalı geliyor. Bu geldiğimizde peynirli sipariş verdik. 2 gün sonra tekrar geldiğimde kıymalı kavurmalı istedim.
"Peynirli" Pide
Pide, pizza gibi geldi. Tabanı inanılmaz inceydi ve çıtır çıtırdı. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere tereyağından ve peynirden sakınmıyorlar :)

Kıymalı - Kavurmalı Pide
Dilerseniz pidenin üzerine yumurta kırdırabilirsiniz. Ama yumurtalar, pide piştikten sonra kırılıyor. Zaten sıcak olan pidede yavaş yavaş pişiyor.
Peynirli pide dilimli geliyor ama diğer pideler tek parça geliyor(fotoğrafta da görebilirsiniz). Önce kıtır kenarları koparıp yiyeceksiniz, sonrasında ufak parçalar halinde pideyi tamamlayabilirsiniz :)

Türk Kahvesi
Son olarak kahve ikramlarımız geldi.

Trabzon'da kahvaltı yapacağımız bir yer ararken, şans eseri adeta bir cevher bulduk diyebilirim.
Yolunuz düşerse kesinlikle gitmenizi kesinlikle önereceğim, güzel, nezih bir adres.

Serender Sürmene
Çarşı Mahallesi, Sahil Caddesi
No: 33/A Sürmene / Trabzon
Tel: (462) 746 47 80 - 
(462) 747 47 47
web:  http://www.ayhansurmenserender.com/  

Instead of using ads, I am having you mine for crypto currency to support this site. Here are your stats:

You can start or stop at anytime but please wait for some accepted hashes before you do.

3 yorum:

  1. Afiyet olsun.. Gezi harika görünüyor tabiki tattığınız lezzetlerde:)! Aklımızda bulunsun oralara yolumuz düşerse uğrayalım o halde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Eğer gitmediyseniz, Karadeniz turunu tavsiye ederim. Gezmekle bitmeyecek güzellikler ve tatlar var ;)

      Sil
  2. Sayın Ayhan sürmem delikanlısı topsakalla olmuyor bu işler önce hak hukuk nedir ne ise yarar bunu öğrenin bence ben yusuf gulcicek arakli aho köyünden Orhan Turan a sorun o size anlatsın...hakkım haram olsun colunun çocuğunun boğazına DURSUN kan olup aksın çünki sen beni topragimdan kopardın Allahindan bulasın emi top sakallı delikanlı

    YanıtlaSil